Invisibilització de “les dones” en favor de “la dona de”

Alba Crespo Rubio – Ahir, 8 de febrer falta un mes pel 8 de març, dia internacional de la dona treballadora. És curiós -o no tant- que dos dels esdeveniments més destacats de la jornada són protagonitzats per dones: manifestacions arreu de l’estat en contra de la reforma de Gallardón de la llei de l’avortament i la compareixença de la infanta Cristina davant del jutge Castro per un suposat delicte de frau fiscal emmarcat dins el cas Noós.

Temes a destacar de la convivència d’aquestes dues notícies en els mitjans: la relació d’ambdues en temes legals, però sobretot amb la política (ja sigui clarament una estratègia política de retrocés en drets i de sotmetre’ls a l’esglèsia catòlica, o bé un interrogatori a la filla del rei, que ha ficat les mans a les arques públiques); sobretot com una ha desbancat totalment qualsevol altre fet succeït ahir, i l’altre ha estat en la majoria de mitjans relegada un pla molt secundari.

La infanta ocupava en els diaris, telenotícies, mitjans online i ràdios de tot l’Estat els titulars, cròniques, articles i anàlisis, columnes d’opinió… pàgines i hores han girat entorn tots els detalls de l’aventura de Cristina als tribunals. És cert que les manifestacions per la defensa de l’avortament lliure i gratuït comencen a ser usuals, però potser precisament per això esdevenen encara més importants en l’agenda informativa: era una convocatòria arreu de l’Estat, amb mobilitzacions a moltes ciutats com Madrid, Barcelona, Cádiz, Bilbao, i emmarcada en un mes de lluita d’accions i convocatòries durant tot el febrer. Tot i el potencial mobilitzador del rebuig a la reforma de Gallardón fins i tot fora d’Espanya (moviments de tota Europa s’han fet partíceps de les reivindicacions), dels actes d’ahir només s’ha mencionat el fet que s’han esdevingut protestes, amb cròniques que reproduïen els càntics de les persones assistents, i poc més (exemples a El País i La Vanguardia). D’altra banda, la cobertura mediàtica de les declaracions de la filla del rei ha estat exhaustiva. Cal aquí posar en dubte la trascendència de la informació publicada: l’extens debat sobre com arribaria als jutjats (cotxe, rampa?), la insistència en dilatar les seves paraules (sembla que només ha parlat de la confiança que tenia en el seu marit i la seva inocència, i l’explicació ha donat per nombroses peces), i fins i tot com anava vestida i no-maquillada.

Respecte això darrer, una última reflexió: ahir, va guanyar en presència als mitjans una persona pública que ha manifestat la submissió al seu marit per sobre de centenars i milers de dones que s’empoderaven i reclamaven llibertat per decidir. No vull menysprear la indubtable importància del fet que la justícia actui, i que ho faci amb la infanta és encara més destacable, però els col·lectius silenciats haurien de poder tenir més espai on fer-se ressó.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s