No juguem a la lliga dels millors

El passat 27 de gener el Born Centre Cultural va obrir les seves portes a la moda. Barcelona es va convertir, durant aquella setmana, en el centre de moltes de mirades fashionistes. Escric de moltes perquè la 080 Barcelona Fashion no forma part del star system  de les passarel·les mundials.

Contràriament al que molts mitjans catalans i espanyols i la mateixa organització ens volen fer creure, la fashion week catalana no és referència.

Imagen

La model russa Irina Shayk va desfilar en primícia per la marca catalana Desigual

El primer problema que té la 080 es pot percebre fent una ullada al seu programa. Els caps de cartell i reclam són marques com Mango o Desigual. Sí, marques catalanes. Marques de casa. Però al cap i a la fi representació pura i dura del low cost. Grups empresarials tèxtils que es dediquen a repetir, o inclús a copiar de manera descarada, les col·leccions d’altres grans dissenyadors i que, desprès, venen a preus assequibles amb un patronatge i qualitat que molts cops està lluny dels estàndards mínims requerits.

A més a més, aquestes grans marques que cada any facturen milers de milions d’euros es neguen a pagar per desfilar. És l’organització la que cobreix les despeses en un gest que frega la súplica per tal de garantir la seva assistència a la cita catalana. Aquesta situació contrasta totalment amb la dels joves dissenyadors i artistes que, amb els seus treballs verdaderament originals, cerquen un aparador on mostrar la seva visió de la moda.

El treball d’aquestes joves promeses està fet als petits taller del Raval, del Born o qualsevol altre barri. Fins i tot a una petita habitació a casa seva. A l’altre costat Mango o Desigual, la producció de les quals encarreguen a fàbriques tèxtils situades a països subdesenvolupats i on els drets laborals estan limitats o són inexistents.

El segon problema és la ubicació de l’esdeveniment. L’edició de l’estiu passat es va celebrar al D’HUB, on actualment es troba el museu de disseny de Barcelona. Enguany, i com ja s’ha citat, l’espai triat ha estat el Born Centre Cultural. Són moltes les veus que reclamen un emplaçament únic i no apostar per una passarel·la itinerant, ja que aquests canvis continus no ajuden a definir l’estil de la 080 Barcelona Fashion.

El nou Mercat del Born és un espai encantador i ple d’història. Però les incomoditats que ha comportat la tria d’aquest escenari han estat criticades per periodistes, dissenyadors i públic. Les desfilades han estat acompanyades pel fred intens, una mitja de 7º a l’interior del recinte, que feia tremolar els assistents i, en alguna desfilada, inclús la pluja va acompanyar la desfilada. Els organitzadors van haver de repartir mantes per evitar les males cares i els comentaris negatius. Per altra banda, el backstage on dissenyadors i models ultimaven els últims detalls va resultar ser un espai massa reduït per la quantitat de moviment i persones que havia d’acollir. Tot plegat no té res a veure amb les comoditats que pot oferir un recinte més enfocat a aquest tipus d’actes com és el D’HUB.

Aquests aspectes, entre d’altres, fan que la Barcelona que presumeix de ser la capital del disseny mundial, quedi lluny de ser alguna cosa semblant a una ciutat de referència dins la indústria de la moda.

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “No juguem a la lliga dels millors

  1. ¡Muchas gracias por enlazar con nuestro artículo de la 080! Un saludo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s