Súmate i Manolo

CLARA BARBAL. Sóc de l’opinió que les tertúlies radiofòniques i televisives haurien de dissoldre’s i entregar les armes, i més si aquestes s’emeten per canals públics. Però faré una excepció i esmentaré les paraules de la periodista Cristina Fallarás a 8tv: “sembleu el primer negre que va sortir a TV3 parlant català”, etzibava l’opinadora al president de l’associació Súmate, Eduardo Reyes, per comunicar-se en català. Com a resposta, un soci de Súmate, Antonio Baños, li retreia que utilitzés “el cliché: tenéis buenas intenciones y buena fe pero os engaña y manipula la misma burguesía de siempre”.

Com que l’escrit parla de catalanitat (Mucho de folklore para mantener las dos almas de Catalunya separadas política y culturalmente. (…) Sin embargo nuestra experiencia diaria (y desde hace ya muchos meses) es exactamente la contraria. El catalanismo más orgánico y clásico lo que ha hecho es darnos facilidades, calidez y buen rollo.), i retreu a la periodista el seu “classisme” per trobar exòtic un immigrant expresant-se en català, un charnego o un proletari indepes, rescatem a Manuel, Manolo, Vázquez Montalbán, fill d’emigrants, amb el contingut d’una ponència oferta el 1979 de nom ‘Immigració i cultura catalana’. Si bé el context polític en que Manolo va pronunciar-la és diferent a l’actual – la fi de la dictadura feixista i el reestabliment de la Generalitat Catalana com a enclavament institucional per la normalització de la cultura catalana -, el contingut és netament recuperable per abstreure-ho al que representa Súmate – o, dit d’una altra manera, el que no ha assolit els partits d’esquerra transformadora – i l’eco general que representa aquesta carta dirigida a Cristina Fallarás.

La meva relació amb la catalanitat sempre ha estat de cohabitació: pertanyo a una generació en que els dos proletariats, l’autòcton i el migrat, cohabitaven”, explicava Montalbán [1], d’ascendència murciana i gallega, militant i dirigent del PSUC, una organització que als seixanta va saber acomodar bé la migració proletària dels pobles de l’estat a la llengua i cultura catalanes i a la participació política. En la ponència ‘Immigració i cultura catalana’, Montalbán avorria el supòsit que a Catalunya hi conviuen una cultura immigrada elaborada pels treballadors industrials i una cultura catalana elaborada preferentment per la burgesia. Atribuïa a l’efrontament parcial entre el migrant i la catalanitat (popular i oficial) als efectes de l’aparell d’estat franquista. I encomanava als sindicats i a les forces progressistes a ser pedagògics en el procés de recatalanització de la societat catalana: Per aconseguir l’hegemonia política a Catalunya, les classes populars necessiten una coincidència radical en el projecte nacional que, en el mateix temps, també és projecte de canvi social. Que siguin capaços d’explicar-ho (…), la immigració respondrà, o no, a l’anomenada “integració” en una sola comunitat. [2]

Seguint el rastre de la ponència de Montalbán, Súmate són migrants i fills de migrants empoderats col·lectivament en el procés sobiranista per un de tants fracassos derivats de la institucionalització dels partits de classe. Súmate és la resposta al que la catalanitat oficialista patrimonialitza en actes com el del Tricentenari, la glorificació d’un passat remot que no és el del conjunt. Somos los primeros negros (…) que denuncian las oligarquías de allí y las de aquí. Que está en las diadas y las mareas (…). La nueva catalanidad forjada en las calles, asambleas y colectivos independentistas. Una catalanidad republicana, popular, masiva y multilingüe, conclou Baños.

[1] Tyras, Georges. Geometrías de la memoria.Conversaciones con Manuel Vázquez Montalbán (2013)

 [2] Vázquez Montalbán, sempre. Revista Nous Hortizons (2013)

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s