Arrelades en el passat

ANDREA ARAQUISTAIN – Barcelona.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va reconèixer l’any 1977 el dia 8 de març com el dia internacional de les dones o el dia de la dona treballadora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manifestació del Dia Internacional de la Dona Treballadora a Barcelona l’any 2009.

Si bé el 1977 es va declarar, oficialment, la lluita de les dones per aconseguir una total igualtat respecte els homes va començar molt abans i encara continua avui dia. A Espanya, el franquisme va eliminar tot una sèrie de drets que les dones havien vist reconeguts amb la Constitució de 1931, a la Segona República espanyola. Un d’ells fou el dret al vot de les dones, que van poder exercir-lo per primera vegada a les eleccions generals de novembre de 1933. La dictadura del general Franco va suprimir el sufragi femení i les dones no van poder tornar a votar fins la Transició Espanyola, l’any 1976. D’aquesta manera, la Transició va suposar un canvi important pel que fa a la situació de la dona espanyola. Aquest fet es va veure reflectit a la Constitució Espanyola de 1978, que al seu article 14 assegurava “la igualtat dels espanyols davant la llei, sense que prevalgui discriminació per sexe, religió o opinió, o qualsevol circumstància personal o social”. Per tant, semblava que paulatinament la dona anava guanyant terreny  i apropant-se a la igualtat desitjada.

Avui dia, però, 36 anys després de l’aprovació de la Constitució Espanyola, aquesta situació no ha canviat tant com s’esperava i la dona segueix estant un esglaó per sota de l’home. Un clar exemple és la situació laboral. Així ho mostra l’última Enquesta Anual d’Estructura Salarial del 2011 publicat per l’Institut Nacional d’Estadística. En aquest estudi, es mostra com el salari anual femení va representar el 77% del masculí. Així mateix, la mitjana anual salarial va ser de 25.667’89€ per als homes i de 19.767’59€ per a les dones. En aquesta línia, l’any 2011, el 16’38% de les dones va tenir uns ingressos salarials menors o iguals que el Salari Mínim Interprofessional (SMI), que actualment es troba en 645’30€, mentre que només un 6’8% dels homes es va trobar en aquesta situació. Una desigualtat clarament existent encara en el nostre país. El Periódico recollia ahir la notícia que Espanya és dels darrers països de la OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) pel que fa a la integració de la dona al mercat laboral.

D’aquesta manera, si bé la Transició Espanyola va ajudar a millorar la situació de la dona respecte els anys del franquisme, encara avui dia la desigualtat entre el sexe femení i el masculí és àmpliament elevada. Només el fet que hi hagi part d’un Ministeri de l’Estat (Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad ) dedicat a aspectes d’igualtat, ja és una clara mostra de que encara ens trobem en un context on els homes i les dones són tractats de manera diferent, per tant, seguim arrelats en el passat.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s