La valentia de resseguir les empremtes de la repressió

CLARA BARBAL | Amb valentia i mestratge, tres companys de la carrera (i de fatigues de la vida) van elaborar per l’últim suplement del Punt Avui Cetrencada un reportatge molt elaborat sobre les tortures a l’estat espanyol. Vaig tenir la sort de llegir el manuscrit original, de cinc pàgines, extensió del qual es va haver d’escurçar per tal d’ésser publicat. Aquest és el reportatge en qüestió.

Els meus companys van posar sobre la taula de l’actualitat la repressió política, no només des de les estructures de l’estat feixista durant la dictadura capitanejada pel general Franco, també les que s’han produït des de les clavegueres del règim de 1978. En converses amb aquests tres mosqueters, em comentaven que plantejar un reportatge d’aquestes característiques des de la Universitat i per imprimir-se en un diari del sistema convencional de mitjans nacional era tot un repte periodístic que al professor responsable de l’assignatura li va costar assumir.

I és que parlar de tortures i brutalitat policial, dins del consens democràtic de 1978 que els grans mitjans catalans també van assumir, costa, costa definir-ho i tractar-ho amb totes les lletres damunt del paper. O bé es considera com una anomalia impensable en democràcia qualsevol rastre de repressió política, o simplement es descarta en les edicions. “Els maltractaments, la brutalitat policial o la tortura sorgeixen, segons víctimes i experts, quan l’Estat [qualsevol estat, feixista, o democràtic – social – i de dret ] ha de protegir-se dels sectors que qüestionen la seva legitimitat”, diu el reportatge: sectors com l’independentisme català i basc, el sindicalisme andalús, la lluita obrera o la nova protesta social.

Image

Martxelo Otamendi, director de l’extingit diari Egunkaria i actual cap del periòdic Berria, torturat per l’estat espanyol el 2003 a l’aplicar-li la llei antiterrorista.

Part dels consensos del 78 consistien en autoconvencer-se de que les estructures d’estat feixistes es depurarien i s’integrarien dins dels límits pactats de l’estat de dret de 1978. El pacte va esquitxar els mitjans, assumint que la tortura era una pràctica llunyana i d’un episodi pre-democràtic. Aquí rau la valentia dels companys, de parlar de la tortura com un instrument inherent de la vetlla dels interessos de qualsevol estat-nació.

El primer de març passat els diaris catalans obrien i despuntaven amb la vergonya històrica del quarantè aniversari de l’assassinat del militant llibertari Salvador Puig Antich. La lluita incansable de les germanes Puig Antich per exigir a la democràcia del 1978 que restableixi la dignitat de’n Salvador és present als consells de redacció, per això el dia despuntava amb el rostre del militant derrotat. Però tots, tots i tots els mitjans s’oblidaven de que Puig Antich i Heinz Ches no van ser els últims a rebre la pena capital a Espanya per la seva filiació política.

El 19 de setembre de 1975 es celebrava a Barcelona un consell de guerra sumaríssim contra els militants etarres Juan Paredes (Txiki) i Angel Otaegi. El 26 d’agost de 1975, a Hoyo de Manzanares (Madrid), ja s’havia sentenciat la mort dels del batalló comunista FRAP José Luís Sánchez Bravo, Ramón García Sanz i Humberto Baena. Per l’atracament a un Banco Santander els primers, i per la mort d’un Guàrdia Civil els segons, el 27 de setembre de 1975 aquests cinc es convertien en els últims executats per l’estat feixista. Silenci mediàtic a la sala. Cap capçalera els va citar en l’homenatge a Puig Antich, error de diligència periodística, alzheimer històric. I hauria de continuar amb Lasa i Zabala, i la mordassa contra el diari Egunkaria, casos de brutalitat d’estat en plena consolidació del règim de 1978… però fa estona que he superat el límit d’extensió.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s